szövegdoboz

2023-08-30    Word 2021
fogalmak
A szövegdoboz egy téglalap alakú terület az oldalon, amelyen szöveget vagy objektumot jeleníthetünk meg. A szövegdoboz tulajdonságai alapján a program Alakzatok csoportjába tartozik.
szövegdoboz
A szövegdobozzal elkülönített szöveg ugyanúgy azt a témát tárgyalja, mint a körülötte álló szövegek, csak azért került a szövegdobozba, mert nem illeszthető be a dokumentum logikai szerkezetébe. Ezért praktikus. De mégse javallott, mert újságszerű oldalképet eredményez. Erre a célra, használjuk inkább a lábjegyzetet! Ha pedig a dokumentumszerkezetből kilógó szöveg lábjegyzetnek túl hosszú, akkor helyezzük a dokumentum végére, mellékletként!
létrehozás
Ha alakzat, akkor meg kell „rajzolni”: Beszúrás, Szöveg, Szövegdoboz, Szövegdoboz rajzolása vagy Beszúrás, Ábrák, Alakzatok, Egyszerű alakzatok, Szövegdoboz.
szövegdoboz az alakzatok listájában
Először a kereszt alakú egérmutatót a szövegdoboz bal felső sarkának szánt pont fölé visszük, majd lenyomott egérbillentyűvel „meghúzzuk” a téglalap átlóját. Természetesen Nyomtatási elrendezés nézetben dolgozunk.
A program a létrehozott szövegdobozt a bal felső sarkát tartalmazó bekezdéshez kapcsolja. A kapcsolt bekezdést a program egy kis horgonnyal jelöli. Ezt a jelzést csak akkor látjuk, ha a szövegdoboz aktív és meg vannak jelenítve a tördelést jelző karakterek (Kezdőlap, Bekezdés, Minden látszik). A szövegdoboz együtt mozog a kapcsolt bekezdéssel. Ha a dokumentum szerkesztése közben a kapcsolt bekezdés átkerülne egy másik lapra, akkor a szövegdobozt is viszi magával. A horgony nem csak jelzés, de vezérlő is egyben: húzásával egy másik bekezdéshez kapcsolhatjuk a szövegdobozt. A lakatos horgony pedig a rögzített vezérlő. A horgony rögzítésével a véletlen egérművelet akadályozható meg: szövegdoboz helyi menü, További elrendezési lehetőségek…, Elhelyezés, Beállítások, Horgony zárolása. Rögzített horgony esetén a kapcsolatot vágólappal módosíthatjuk: kivágjuk a szövegdobozt és beillesztjük egy másik bekezdésbe.
a beszúrt szövegdoboz
A létrehozott szövegdoboz úgy viselkedik, mint egy papírból kivágott téglalap, amelyet egy szöveggel teli lapra helyeztünk: eltakarja az alatta álló szöveget. Ez a szokásos beállítás?! Igen, ez! Állítsuk át! A szövegdoboz jobb felső sarka mellett álló vezérlőre kattintva jelenítsük meg az „Elrendezés beállításai” panelt és adjuk ki a Négyzetes parancsot! A program úgy teszi láthatóvá az eltakart szöveget, hogy a sorokat megszakítja a szövegdoboznál és a szövegdoboz után folytatja őket.
szövegdoboz négyzetes elrendezésben
A szövegdoboz automatikus mozgatását az oldalon az Elrendezés beállításai panel Pozíció rögzítése utasításával akadályozhatjuk meg. De ezzel a beállítással, és a továbbiakban ismertetésre kerülő beállításokkal sem tudjuk a szövegdoboz következő oldalra helyezesét megakadályozni, ha a szövegdoboz bekezdése átkerül a következő oldalra.
Az Elrendezés beállításai panelt, a szövegdoboz aktív állapotában a Ctrl billentyűvel is megjeleníthetjük.
Kérhetünk „automatikus szövegdoboz”-t is. Kiadjuk a létrehozás parancsát és kattintással meghatározzuk a szövegdoboz bal felső sarkának helyét. Ezt követően a program megrajzolja a szövegdobozt és elhelyezi benne a beviteli kurzort.
Automatikus szövegdobozt kapunk akkor is, ha a parancskiadást megelőzően kijelöljük az elkülönítendő szöveget.
szövegdoboz beszúrása a kijelölt szöveg részére
A létrehozott szövegdoboz szövegtörzs- vagy hasábos tördelés esetén, hasáb szélességű. És négyzetes elrendezésű. Tehát nem fogja letakarni a dokumentum szövegét, mikor átméretezzük.
méretezés, pozícionálás egérrel
Amikor az egérkurzorral a szövegdoboz szegélyéhez közelítünk, akkor az négynyilas mutatóvá alakul át. Ezzel a négynyilas ábrácskával tudjuk a szövegdobozt kijelölni: rámutatunk a szegélyvonal egy tetszőleges pontjára, a sarok- és a felezőpontok kivételével, és kattintunk. A szövegdoboz kijelölt állapotát a kurzor eltünése és az Alakzat formátuma lapfül megjelenése mutatja.
az Alakzat formázása lapfül megjelenítése
A szövegdoboz kijelölése művelet a szövegdobozban álló teljes szöveg kijelölését is magában foglalja, bár ezt a program semmilyen formában nem jelzi.
A kijelölt szövegdobozt mozgathatjuk egérrel és billentyűzettel is. Egérrel: a szegélyre mutatva lenyomott egérbillentyűvel. Billentyűzettel: a nyílbillentyűkkel.
a szövegdoboz mozgatása
Az egeres pozícionálást segédvonalak segítik: ha a szövegdoboz érinti (1) valamelyik bekezdés felső vonalát, (2) az oldal vízszintes vagy függőleges tengelyét továbbá (3) valamelyik margót, akkor az érintett képzeletbeli vonalat a program zöld színnel megjeleníti.
a pozíciónálás segédvonalai
A kijelölt szövegdobozt sarokpontjainak illetve oldalfelező pontjainak húzásával méretezhetjük át. A felezőpontokkal csak az egyik, a sorokpontokkal mindkét dimenzióban módosíthatjuk a szövegdoboz kiterjedését.
a szövegdoboz méretezése egérrel
Az egeres átméretezés közben a Ctrl billentyűt nyomva a tengelyes tükrözés- (felezőpont húzása) illetve a középpontos tükrözés (sarokpont húzása) szabályai szerint módosulnak a szövegdoboz oldalai. A tükrözés tengelye a szövegdoboz a húzott felezőpontot tartartalmazó oldalával párhuzamos tengelye, illetve a tükrözés fix pontja a szövegdoboz középpontja.
méretezés a tükrözés szabályai szerint
A tengelyes tükrözés szabályai szerinti átméretezés a billentyűzettel is végrehajtható: Shift+nyílbillentyűk. Méret csökkentése: balra nyíl, lefelé nyíl. Méret növelése: jobbra nyíl, felfelé nyíl.
méretezés tengelyes tükrözéssel billentyűzettel
A program a szövegdoboz egeres méretezésekor is megjeleníti az egeres pozícionálásnál ismertetett zöld segédvonalakat.
méretezés és pozícionálás tulajdonságok megadásával
A kijelölt szövegdoboz pontos méretét az Alakzat formátuma, Méret csoport Magasság és Szélesség vezérlőivel adhatjuk meg. Természetesen a szövegdoboznak is vannak margói. Vezérlőiket a szövegdoboz helyi menüjének Alakzat formázása… utasítással megjelenő segédablakban találjuk.
a szövegdoboz margói
A szövegdobozban álló szöveget a program függőlegesen a felső margóhoz illeszti (Függőleges igazítás: Felülre) illetve sorait automatikusan tördeli (Sortörés az alakzatokban). Ezek a szokásos beállítások. Általában csak a szövegdoboz szélességét szoktuk megadni, a magasság beállítását a programra bízzuk: Alakzatok méretezése a szöveghez. Ezzel a beállítással, olyan magasságú szövegdoboz kialakítását kérhetjük a programtól, amely pont elegendő a tartalmazott szöveg befogadására. Természetesen, ha bővítjük a szövegdobozban álló szöveget, akkor a program a szövegdoboz magasságának növelésével biztosítja az új sorok megjelenítéséhez szükséges területet.
A szövegdoboz pontos helyét az Elrendezés összetett parancstábla Elhelyezés lapján határozhatjuk meg. A parancstáblát a helyi menü További elrendezési lehetőségek… tételével jeleníthetünk meg. Kezdjük a szövegdoboz vízszintes pozíciójával!
szövegdoboz vízszintes igazítása parancstábláról, első vezérlő
Vegyük sorra a Viszonyítási pont (ami helyesen viszonyítási alap) lista tételeit, a három Igazítás-i lehetőséggel!
(Margó) A szövegdoboz bal szélének illesztése a bal margóhoz. A szövegdoboz függőleges tengelyének illesztése a szövegtörzs függőleges tengelyéhez. A szövegdoboz jobb szélének illesztése a jobb margóhoz.
(Oldal) A szövegdoboz bal szélének illesztése az oldal bal széléhez. A szövegdoboz függőleges tengelyének illesztése az oldal függőleges tengelyéhez. A szövegdoboz jobb szélének illesztése az oldal jobb széléhez.
(Oszlop) A szövegdoboz bal szélének illesztése a szövegdobozt tartalmazó hasáb bal széléhez. A szövegdoboz függőleges tengelyének illesztése a szövegdobozt tartalmazó hasáb függőleges tengelyéhez. A szövegdoboz jobb szélének illesztése a szövegdobozt tartalmazó hasáb jobb széléhez.
(Karakter) A viszonyítási alap a szövegdoboz bekezdésének a lapon álló első karaktere előtt álló kurzor pozíciója. A szövegdoboz bal szélének illesztése a kurzor-pozícióhoz. A szövegdoboz függőleges tengelyének illesztése a kurzor-pozícióhoz. A szövegdoboz jobb szélének illesztése a kurzor-pozícióhoz.
(Bal margó, Jobb margó, Belső margó, Külső margó) A szövegdoboz bal szélének illesztése a viszonyítási alap területének bal széléhez. A szövegdoboz függőleges tengelyének illesztése a viszonyítási alap területének függőleges tengelyéhez. A szövegdoboz jobb szélének illesztése a viszonyítási alap területének jobb széléhez.
Folytassuk a szövegdoboz vízszintes igazítás lehetőségeinek vizsgálatát! Az Elrendezés parancstáblát az Alakzat formátuma, Méret csoportjának jobb alsó sarkában álló, pici nyilas vezérlővel is meg tudjuk jeleníteni.
szövegdoboz vízszintes igazítása parancstábláról, második vezérlő
(Margó) A szövegdoboz a szövegtörzsön belül áll, a belső margóhoz illesztve. A szövegdoboz a szövegtörzsön belül áll, a külső margóhoz illesztve. (Oldal) A szövegdoboz a belső margó területén áll, az oldal széléhez illesztve. A szövegdoboz a külső margó területén áll, az oldal széléhez illesztve.
A következő vezérlő-pár egy értékmezőből (Abszolút helyzet) és egy listából (Ettől jobbra) áll. A lista a lehetséges vízszintes viszonyítási alapokat tartalmazza, az értékmezőben pedig centiméterben adhatjuk meg a szövegdoboz bal széle és a viszonyítási alap távolságát. A negatív távolság értelmezése: a szövegdoboz bal széle a viszonyítási alaptól balra áll.
szövegdoboz vízszintes igazítása parancstábláról, harmadik vezérlő
(Margó) A szövegdoboz bal szélének távolsága a bal margótól mérve. (Oldal) A szövegdoboz bal szélének távolsága az oldal bal szélétől mérve. (Oszlop) A szövegdoboz bal szélének távolsága az első hasáb bal szélétől mérve. (Karakter) A viszonyítási alap a szövegdoboz bekezdésének a lapon álló első karaktere előtt álló kurzor pozíciója. A szövegdoboz bal szélének távolsága a kurzor-pozíciójától. (Bal margó, Jobb margó, Belső margó, Külső margó) A szövegdoboz bal szélének távolsága a viszonyítási alap területének bal szélétől mérve.
A vízszintes igazítás utolsó vezérlő-párjával (Relatív helyzet, Viszonyítás pont) a viszonyítási alap szélességének százalékában adhatjuk meg a szövegdoboz bal szélének távolságát a viszonyítási alap területének bal szélétől. A negatív távolság értelmezése: a szövegdoboz bal széle a viszonyítási alaptól balra áll.
szövegdoboz vízszintes igazítása parancstábláról, negyedik vezérlő
(Margó) A szövegdoboz bal szélének távolsága a bal margótól a szövegtörzs szélességének százalékában. Ha a távolság nagyobb, mint száz százalék, akkor a szövegdoboz a szövegtörzsön kívül áll. (Oldal) A szövegdoboz bal szélének távolsága az oldal bal szélétől az oldal szélességének százalékában. (Bal margó, Jobb margó, Belső margó, Külső margó) A szövegdoboz bal szélének távolsága a viszonyítási alap területének bal szélétől a viszonyítási alap szélességének százalékában.
Amennyiben az Abszolút helyzet és a Relatív helyzet mezőben megadott távolságokkal a szövegdoboz részben vagy egészben az oldalon kívülre kerülne, akkor a program a szövegdobozt az adott oldalszélhez illeszti. Másként fogalmazva, a program figyel arra, hogy a szövegdoboz ne lógjon le a „papírról”.
A pozícionálás vízszintes dimenziója után vizsgáljuk meg a függőleges dimenzióját is!
szövegdoboz függőleges igazítása parancstábláról, első vezérlő
(Margó) Felül: a szövegdoboz felső szélének illesztése a felső margóhoz. Középre zárt: a szövegdoboz vízszintes tengelyének illesztése a szövegtörzs vízszintes tengelyéhez. Alul: a szövegdoboz alsó szélének illesztése az alsó margóhoz.
(Oldal) Felül: a szövegdoboz felső szélének illesztése az oldal felső széléhez. Középre zárt: a szövegdoboz vízszintes tengelyének illesztése az oldal vízszintes tengelyéhez. Alul: a szövegdoboz alsó szélének illesztése az oldal alsó széléhez.
(Sor) A viszonyítási alap ebben az esetben a szövegdoboz bekezdésének az oldalon álló első sorának felső széle. Felül: a szövegdoboz felső szélének illesztése a sor felső széléhez. Középre zárt: a szövegdoboz vízszintes tengelyének illesztése a sor vízszintes tengelyéhez. Alul: a szövegdoboz alsó szélének illesztése a sor alsó széléhez. Ezek a beállítások csak a margók területén alkalmazhatók.
(Felső margó, Alsó margó) Felül: a szövegdoboz felső szélének illesztése a viszonyítási alap területének felső széléhez. Középre zárt: a szövegdoboz vízszintes tengelyének illesztése a viszonyítási alap területének vízszintes tengelyéhez. Alul: a szövegdoboz alsó szélének illesztése a viszonyítási alap területének alsó széléhez.
Az Igazítás vezérlő Belül és Kívül-, valamint a Viszonyítási pont lista Belső margó és Külső margó elemeinek funkcióját csak az „ismeretlen programozó” tudná megmondani.
szövegdoboz függőleges igazítása parancstábláról, második vezérlő
Az Abszolút helyzet vezérlőben egy távolságot kell megadnunk: a szövegdoboz felső széle hány centiméterre álljon a felső margó vonalától (Margó), az oldal felső szélétől (Oldal), a szövegdobozt tartalmazó bekezdés felső szélétől (Bekezdés), a szövegdoboz bekezdésének az oldalon álló első sorának felső szélétől (Sor), illetve az alsó margótól (Alsó margó). Ha negatív távolságot adunk meg, akkor a szövegdoboz felső széle a viszonyítási alapként szolgáló vonal felett fog állni. A viszonyítási alapokat tartalmazó „Ez alatt” lista „Felső margó” tétele, az „Oldal” elemmel azonosan, a papír felső szélét határozza meg. A „Belső margó” és a „Külső margó” tételek a lista „fehér foltjai”. Legalábbis számomra.
A Relatív helyzet mező, mint a vízszintes pozíció meghatározásánál, itt is százalékos értéket kíván. A szövegdoboz felső széle milyen távolságra álljon a viszonyítási alap területének felső szélétől, a viszonyítási alap magasságának százalékában kifejezve. A negatív távolság értelmezése: a szövegdoboz felső széle a viszonyítási alap felett áll.
szövegdoboz függőleges igazítása parancstábláról, harmadik vezérlő
(Margó) A szövegdoboz felső szélének távolsága a felső margótól a szövegtörzs magasságának százalékában. Ha a távolság nagyobb, mint száz százalék, akkor a szövegdoboz a szövegtörzsön kívül áll. (Oldal) A szövegdoboz felső szélének távolsága az oldal felső szélétől az oldal magasságának százalékában. (Bal margó, Jobb margó) A szövegdoboz felső szélének távolsága a viszonyítási alap területének felső szélétől a viszonyítási alap magasságának százalékában.
A vízszintes pozicionálás abszolút és relatív távolságainak hibáit korrigáló automatizmus a függőleges pozícionálásnál nem működik. Magyarul, a szövegdoboz lelóghat a „papírról” sőt el is tűnhet, ha túl nagy a távolság.
pozícionálás a szövegtörzs nevezetes pontjaihoz
Melyek ezek a „nevezetes” pontok? A szövegtörzs sarok- és felezőpontjai valamint a középpontja.
igazítás a szövegtörzs jellegzetes pontjaihoz
Közvetlenül a szövegdoboz beszúrása után, még a négyzetes elrendezést sem kell beállítani, az Alakzat formátuma, Elrendezés, Elhelyezés vezérlő listájával kérhetjük a szövegtörzs valamelyik nevezetes pontjába a szövegdoboz elhelyezését. Az áthelyezett szövegdobozt a szöveg „négyzetes”-en veszi körbe.
a szövegdoboz egyéb tulajdonságai
A szövegdoboz margóiról már volt szó. De az is lényeges körülmény, hogy a dokumentum-szöveg mennyire közelítheti meg a szövegdobozt. Másként fogalmazva, milyen magas, illetve milyen széles üres terület maradjon a szövegdoboz oldalai és a dokumentum-szöveg között. Ezt a négy értéket az Elrendezés parancstábla, A szöveg körbefuttatása lapján álló Távolság a szövegtől vezérlőkkel adhatjuk meg. Talán, mondhatnánk úgy is, hogy ezek az értékek a szövegdoboz „külső margói”.
a szövegdoboz és a környező szöveg távolsága
És tessék mondani, ha a függőleges távolságok értéke nulla, akkor hogyhogy nem ér hozzá a dokumentum-szöveg a szövegdoboz felső és alsó szegélyéhez? Ez nem minden esetben van így. A szövegdoboz felett álló utolsó sor lenyúló betűszárai, bizonyos pozíciókban hozzáérnek a szövegdoboz tetejéhez. A szövegdoboz alatti első sor betűi viszont sohasem, mert a program a megjelenítés kialakításakor a sorok teljes magasságát veszi számításba. Vagy másként fogalmazva „ügyel” a sortávolságra.
a sor magassága
A szövegdobozban megadhatjuk a szöveg olvasási irányát: helyi menü, Alakzat formázása, Szövegbeállítások, Szövegirány vagy az Alakzat formátuma, Szöveg, Szövegirány.
az írásirány megadása
Ez a lehetőség kisnyomtatványok készítésénél jöhet jól. A lista három eleme: szemből olvasható szöveg (Vízszintes), balról olvasható szöveg (Forgatás 90°-kal), jobbról olvasható szöveg (Forgatás 270°-kal).
És végül térjünk vissza a cikk kezdetéhez: a szövegdoboz egy alakzat. És ha alakzat, akkor neki is ugyanazok a grafikus tulajdonságai, mint egy téglalapnak: Alakzat formátuma, Alakzatstílusok, Kitöltés és Körvonal.
margitfalvi.arpad@gmail.com